راهنمای آماده‌سازی و تنظیم مقاله

فرمت الگوی حاضر در وب سایت نشریه (https://grfs.urmia.ac.ir/به صورت فایل ورد قرار داده شده است. لازم است قالب مذکور (نمونه قالب نوشتاری مقاله) را دانلود نموده و محتویات مقالۀ آماده شده خود را در قالب آن تنظیم نمایید.

  • مقاله ارسال شده نباید قبلاً در هیچ نشریه داخلی یا خارجی و یا مجموعه مقالات خارجی چاپ شده باشد، هیئت تحریریه انتظار دارد نویسندگان محترم تا هنگامی که جواب پذیرش از نشریه نرسیده است، مقاله خود را به نشریه دیگری برای چاپ و یا بررسی ارسال نکنند.
  • مسؤولیت صحت و سقم مطالب مقاله ارسال شده به‌ لحاظ حقوقی بر عهده نویسنده یا نویسندگان است و لزوماً نظر و یا مطلب مسئولین مجله نمی­باشد.
  • مقالات ارسالی که شرایط پذیرش اولیه توسط هیأت تحریریه محترم مجله را احراز کنند برای داوران خبره در آن موضوع ارسال می­شوند. داوران محترم، جدای از ارزشیابی کیفی مقالات، راهبردهای سازنده ای پیشنهاد می­‌کنند پیشنهادهای داوران محترم به طور کامل، اما بدون نام و نشان داور، برای نویسنده مقاله ارسال خواهد شد.
  • مقالات ارسال شده برای انجام اصلاحات، در صورت عدم دریافت پاسخ از سوی نویسنده در تاریخ معین شده (حداکثر 14 روز که در موارد به درخواست نویسنده قابلیت افزایش خواهد داشت) و همچنین مقالات رد یا انصراف داده شده، پس از دو ماه از مجموعه آرشیو مجله خارج خواهد شد و مجله هیچ‌گونه مسئولیتی در این زمینه نخواهد داشت.
  • مجله حق رد یا قبول و نیز ویراستاری مقالات را برای خود محفوظ می دارد. مقالات برگرفته از پایان‌نامه و رساله­ دانشجویان با نام استاد راهنما، مشاوران و دانشجو به‌صورت توأم و بامسئولیت استاد راهنما منتشر می‌شود.
  • لازم است نویسنده محترم در صورت استفاده از منابع مالی توسط دانشگاه یا سازمان‌های دولتی خاص در انتهای مقاله به این نکته اشاره کند. همچنین قدردانی یا سپاسگزاری از حامی مالی یا معنوی در صفحه انتهایی نتیجه‌گیری مقاله توسط نویسنده اشاره گردد.
  • مقالات رد یا انصراف داده شده پس از دو ماه از مجموعه آرشیو مجله خارج خواهد شد و مجله هیچ‌گونه مسئولیتی در این زمینه نخواهد داشت.

ساختار و بخش‌های اصلی مقاله

ساختار مقاله باید به صورت علمی مشتمل بر عنوان، چکیده فارسی (300-250 کلمه خلاصه‌­ای از مقدمه، روش تحقیق، یافته‌­ها و نتیجه­‌گیری)، واژه‌های کلیدی‌، مقدمه (مشتمل بر طرح مسئله، سؤالات، فرضیه ها و ... تحقیق)، پیشینه و مبانی نظری پژوهش، مواد و روش پژوهش، محدوده مورد مطالعه، بحث و ارائه یافتهها، نتیجه‌‏گیری و ارائه پیشنهادها و منابع باشد.

چکیده: مقاله ها باید دارای چکیده فارسی و انگلیسی باشند. این بخش باید به تنهایی بیان کننده تمام مقاله و به ویژه نتایج به دست آمده باشد. چکیده باید ساختارمند و شامل بیان مسئله، سؤال یا فرضیۀ تحقیق، هدف، روش تحقیق و نتیجه‌گیری باشد. چکیده نباید دربرگیرندۀ کوته‌نوشت یا اصطلاحات تخصصی تعریف‌نشده باشد. چکیدۀ مقاله باید حداکثر 300 کلمه باشد.

مقدمه: مقدمه مدخل مقاله و کلام نویسنده است که به شرح مسئله می‌پردازد؛ همچنین مقدمه باید دلایل ضرورت انجام پژوهش و هدف از انجام پژوهش را بیان کند. سؤالات پژوهشی و اهداف پژوهش نیز در مقدمه بیان می‌شوند. متن مقدمه باید یکدست و بدون زیربخش (زیرتیتر) باشد. یعنی محتوای بیان مسأله، سؤا‌ل­‌های تحقیق، فرضیه‌ها، ضرروت شناسی تحقیق باید بدون زیرتیتر و پیوسته با مهارت علمی و با پاراگراف­‌بندی منظم و صحیح در مقدمه گنجانده شود. از تیتربندی مقدمه جداً خودداری نمایید.

پیشینه و مبانی نظری پژوهش: در پیشینۀ تحقیق، تحقیقات انجام‌شدۀ مرتبط با موضوع (مقالات علمی و گزارش‌های چاپ‌شدۀ مرتبط) بررسی و نتایج و دستاوردهای این تحقیقات به‌طور خلاصه بیان می‌شود. در پیشینه باید تفاوت رویکرد و روش مقالۀ حاضر با مقالات پیشین بیان شود. در مبانی نظری تحقیق تعاریف، مفاهیم و مباحث نظری مرتبط با موضوع، که در انجام پژوهش مورد استفاده قرار گرفته‌اند، باید بیان شوند. مبانی نظری تحقیق در واقع پشتوانۀ تحلیلی مقاله را شکل می‌دهد و فرضیۀ مقاله به آن متکی است. مبانی نظری نباید صرفاً شامل تعاریف و مفاهیم پایه‌ای باشد که در روش انجام پژوهش و نتایج آن تأثیر چندانی ندارند.

مواد و روش پژوهش: مراحل و نحوه انجام پژوهش- که در چکیده به آن اشاره شده بود- باید به‌طور کامل و با ذکر جزئیات در این بخش توضیح داده شود. نویسندۀ محترم لازم است به صورت دقیق به نوع تحقیق، شیوه و ابزار گردآوری داده‌ها اشاره نماید. روش انجام پژوهش باید به‌طور دقیق مشخص شود تا پژوهشگران بعدی، در صورت نیاز، بتوانند از همان روش برای انجام پژوهش‌های مشابه یا تکمیل پژوهش فعلی استفاده کنند. یادآوری می‌شود در این قسمت از آوردن توضیحات اضافی و غیر ضروی که جنبۀ آموزشی دارد، پرهیز شود. همچنین ابزار سنجش و تحلیل داده ها، شاخص ها و متغیرهای تحقیق مورد اشاره واقع شود.

محدوده مورد مطالعه: در این قسمت به معرفی منطقه مورد مطالعه به لحاظ سیاسی- جغرافیایی و جمعیتی به صورت خلاصه پرداخته شود.

بحث و ارائه یافتهها: یافته‌های پژوهش، پاسخ به سؤالات پژوهشی و در صورت وجود فرضیه، شواهد اثبات یا عدم اثبات فرضیه در این بخش ارائه می‌شود.همچنین نتایج پژوهش حاضر با نتایج پژوهش‌های مشابه و پیشینۀ تحقیق مقایسه می‌شود و هم‌راستایی، تفاوت و به‌طور کلی نسبت نتایج پژوهش حاضر با پژوهش‌های مرتبط قبلی بیان می‌شود.

نتیجه‏‌گیری و ارائه پیشنهادها: نتیجه­‌گیری باید حاصل نتایج برآمده از بحث و یافته‌­های تحقیق حاضر باشد؛ لذا لازم است نتیجه‌گیری توسط نویسنده و با بیان علمی، موجز و جامع و البته به صورت تبیینی-تحلیلی آورده شود. بلافاصله در پایان نتیجه‌گیری، نویسنده می­تواند پیشنهادهای خود را مبتنی بر نتایج تحقیق و به دور از کلی گویی به صورت تیتروار ارائه دهد. به پیشنهادها، سرتیتر جداگانه ندهید؛ بلکه آن را متصل به نتیجه­‌گیری بیاورید. از انتقال و کپی پیست مطالب تکراری، شکل‌­ها و جداول موجود در مباحث و یافته‌­ها به قسمت نتیجه‌­گیری جداً خودداری نمایید.


راهنمای تنظیم مقاله

برای سهولت در نوشتار مقاله مطابق با فرمت مجله از نمونه قرار داده شده استفاده شود (نمونه قالب نوشتاری مقاله)

  • مقالات فارسی با قلم 13B Mitra و مقالات انگلیسی با قلم نازک 11 Times New Roman با نرم افزار Word تهیه شود. مقالات روی کاغذ A4 (با حاشیه از بالا  3  و از پایین، راست و چپ 2.5 سانتی­متر) تایپ گردد. فواصل بین خطوط به صورت Single باشد. 
  • برای مقالات فارسی، عنوان مقاله باید موجز، کوتاه و بازگوکننده موضوع مقاله باشد و با قلم 14 B Titr تایپ گردد. نام نویسنده نیز با قلم 11 B Nazanin  و به صورت بولد، عنوان علمی یا شغلی او نیز با قلم 11 B Mitra   ساده  در اول مقاله ذکر شود. ذکر نام نویسنده مسؤول مقاله در صفحه مشخصات نویسندگان ضروری است.
  • چکیده مقالات فارسی با قلم 11 B Mitra  ، چکیده انگلیسی با قلم 10Times New Roman سیاه و تمامی عنوان‌های در متن با قلم Bold نوشته شود.
  • برای مقالات انگلیسی، عنوان با قلم 14 Times New Roman، نام نویسنده مقاله با قلم سیاه 11Times New roman به صورت بولد و عنوان علمی یا شغلی او با قلم 10 Times New Roman نازک در زیر اول مقاله ذکر شود. ضمناً آدرس الکترونیکی و شماره تلفن نویسنده مسئول مکاتبات در پاورقی آورده شود.
  • زیرنویس‌­ها باید با خط B Mitra 9 Regular (ساده) تایپ گردد. زیرنویس­‌های انگلیسی نیز با خط Times New Roman و سایز 8 Regular تایپ شود.
  • عنوان جداول باید به صورت جدول 2- و با قلم B Mitra 10 Bold (بلد) در بالای آن‌ها آورده شود. و متن درون جداول باید به صورت  B Mitra 10 نازک آورده شود. منبع جداول نیز به صورت وسط چین و با فونت B Mitra 10 نازک در پایین جدول ذکر شود.
  • شکل­‌ها و نمودارهای مقاله حتماً اصل و دارای کیفیت مطلوب باشند. اندازه قلم‌­ها خصوصاً در مورد منحنی­‌ها (Legend) به گونه‌­ای انتخاب شوند که پس از کوچک شدن مقیاس شکل برای چاپ نیز خوانا باشد. مأخذ شکل در داخل پرانتز (منبع: شکوئی، 1387: 50) در زیر آن‌ها و به صورت وسط چین و با فونت B Mitra 10 نازک آورده شود. از آوردن نقشه­‌های غیر استاندارد و با کیفیت پایین (نظیر تهیه نقشه در نرم­افزار Paint و شبیه این جداً خودداری نمایید. تمامی نقشه­‌ها بایستی در یکی از نرم‌­افزارهای GIS و با کیفیت و استانداردهای یک نقشۀ جغرافیایی (دارای سیستم مختصات، راهنما، جهت­نما، مقیاس و ...) تهیه شده و با رزولوشن بالا Export گردد. و در متن به آنها ارجاع داده شود.
  • هر مقاله نیازمند اصلاحات نگارشی و ویرایشی، خصوصاً در به‌­کارگیری علائم سجاوندی است و لازم است که نویسندۀ محترم بر اساس جزوۀ «دستور خط فارسی» فرهنگستان زبان فارسی مقاله را مورد بازنگری قرار دهند. همچنین متن خالی از اشتباهات تایپی و املایی باشد.
  • مقاله باید سلیس، روان و از نظر دستور زبان صحیح باشد و در انتخاب واژه‌­ها دقت کافی شده باشد. برای مثال نباید از واژه­‌های عربی (هذا) استفاده شود. همچنین پاراگراف بندی متن مقاله می­‌بایست کاملاً رعایت گردد و تمامی قواعد ادبی (آیین نگارش فارسی) و ویراستاری ادبی و علمی باید رعایت گردد.
  • در متن فارسی باید تا حد امکان از معادل فارسی کلمات لاتین استفاده شود و چنانچه معادل فارسی با اندازه کافی رسا نباشد، می‌­توان با ذکر شماره در بالای معادل، عین کلمه لاتین را در زیرنویس آورد.
  • حجم مقاله شامل متن، شکل‌ها، جدول‌ها، نقشه‌­ها، منابع و چکیده لاتین با رعایت استانداردهای حروف‌چینی مجله می‌­بایست نهایتاً از 16 صفحه بیشتر نشود. (چنانچه از این مقدار بیشتر گردید دفتر نشریه هیچ مسئولیتی در قبال بررسی و چاپ نشدن نخواهد داشت).

نکات بسیار مهم و ضروری

  • از بیان عنوان‌هایی نظیر مرتبه علمی (استاد، دانشیار، دانشجو)، مهندس، دکتر و... در ابتدای اسامی خودداری شود.
  • مقاله‌های ارسالی توسط اعضای هیئت علمی آموزشی و پژوهشی دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی باید با ایمیل سازمانی یا دانشگاهی آن‌ها ارسال شود.
  • درج شناسه ارکید برای همه نویسندگان اجباری می‌باشد.
  • درج تلفن و ایمیل همة نویسندگان (تلفن و ایمیلی که پاسخگو باشند) الزامی است؛ اگر پاسخگو نباشند و به تماس‌ها و مکاتبات پاسخ ندهند، مقاله رد می‌شود.
  • ترتیب ورود اسامی نویسندگان به سامانه باید دقیقاً براساس ترتیب اسامی نویسندگان در فایل مشخصات نویسندگان باشد.
  • مسئول مکاتبات از مقاله، قبل از ارسال مقاله، با یکی از نرم افزارهای مناسب مشابهت‌یابی کند، به نحوی که تا حداکثر 20 درصد مشابهت الزامی است.
  • نویسندگان می‌توانند سه داور متخصص در موضوع که همکار نویسندگان نبوده و مقالات مشترک در پنج سال اخیر با نویسندگان ندارند، پیشنهاد کنند. در نهایت انتخاب داور با هیئت تحریریة نشریه خواهد بود.
  • نویسندگان گرامی، مقالاتی که مطابق فرمت و الگوی تدوین شده مجله تهیه نشده باشند به نویسنده بازگردانده شده و در فرآیند ارزیابی قرار نخواهد گرفت.